Primer intent de neteja a gran escala del mar

15-11-2018

El somni d'un adolescent de netejar els mars potser es farà realitat i tots en sortirem beneficiats.

Fa 6 anys un jove holandès, Boyan Slat, nedava en les costes gregues. Va quedar impressionat de veure molts més plàstics que peixos. Des d’aleshores una fita ha marcat la seva vida, treure els residus dels mars.
Va començar a estudiar Enginyeria aeroespacial, però va deixar la carrera per fundar The Ocean Cleanup, una empresa destinada a fabricar el dispositiu per netejar els mars. Va començar una recaptació de fons de mecenes i va aconseguir 35 milions de dòlars, amb donants tant coneguts com el cofundador de PayPal, Peter Thiel. El primer prototipus de 100 metres de llarg es va provar al 2016, al mar del Nord.

Al setembre d’enguany va posar una estructura d’escala operativa a la gran illa d’escombraries del Pacífic. Es tracta d’una corrua de flotadors de 600 metres de llarg, dels que penja una pantalla corbada de 3 metres de fondo que evita que els plàstics escapin per sota. Els corrents marins fan desplaçar-se tot el muntatge més els plàstics, però el vent i l’onatge només incideixen sobre l’estructura, el que provoca que es desplaci més ràpidament que els plàstics i que actuï com una escombra que els concentra. L’avenç és més ràpid per les puntes adoptant una forma d’U. Alhora, es forma un corrent que empeny els organismes a passar per sota de l’estructura, però no el plàstic.

Periòdicament uns vaixells recolliran tot el plàstic i el portaran a terra per ser reciclats. Calculen que es podria reduir el 50% del plàstic acumulat a la gran illa d’escombraries del Pacífic en només 5 anys si es fes servir aquest sistema a gran escala.  

L’equip està dotat de captadors d’energia solar per abastir els llums, sistemes anticol·lisió, càmeres, sensors i antenes satel·litals per informar en temps real de la seva posició, així com del seu rendiment.

Tant de bo el sistema sigui tant eficaç com promet en Boyan, tot i així, com ell mateix diu, caldrà evitar l’abandonament de plàstic al medi natural per aconseguir acabar amb aquesta xacra. Com diu la dita castellana “no es más limpio quien más limpia, sino quien menos ensucia”. Desgraciadament aquest sistema no podrà eliminar els microplàstics. Tampoc hauríem de confiar en la tecnologia per resoldre els problemes ambientals, el que cal és evitar-los abans no es produeixin. Per tot això, és precís tenir quan abans un sistema eficient de recollida selectiva, alhora que reduïm el consum d’embolcalls d’un sol ús i substituïm el plàstic per altres productes biodegradables. Només si actuem en tots els fronts podrem solucionar el problema que malmet els nostres mars i de retruc la salut del planeta i la nostra.

Més informació:
The Ocean Cleanup
El Campeón de la Tierra Boyan Slat lanzó su revolucionario sistema para limpiar la gran isla de plástico del Pacífico

En el Mapa:
Guia per l'urbanita sostenible: envasos de detergents reutilitzables?
El Parlament europeu recolza la prohibició de microplàstics
Demanem Una Catalunya sense plàstic
L’addició al plàstic
La UE vol eliminar els plàstics d'un sol ús
Mar Viva
Segona Setmana del Porta a porta a Sarrià
Desplastifiquem les nostres vides

 

5528f8a40a92f4711a8b456a
53962bce0a92f4261f8b45ac
54468e780a92f4ae1f8b4568

Darreres Fotografies

Darrers Relats