L’economia social, solidària i cooperativa al Raval

23-07-2015

El dia 22 de juliol es va fer al barri del Raval un itinerari amb el títol “L’economia social, solidària i cooperativa al Raval”. Van participar una trentena de persones. Es van poder conèixer iniciatives que busquen altres maneres de produir, finançar-se, consumir i fomentar l’ocupació, construint un món més just i equitatiu.

El dia 22 de juliol es va fer al barri del Raval un itinerari amb el títol “L’economia social, solidària i cooperativa al Raval”. Van participar una trentena de persones i es van visitar els següents punts:
 
  • Tinta invisible
  • Estel Tàpia
  • Impulsem
  • Unió de Cooperatives per a la Fabricació de Pastes per a Sopa
  • Ceres Natural
  • Oikocredit Catalunya

Tinta Invisible és una editorial cooperativa d’obra gràfica que dóna sentit a un treball de creació. En el seu taller de Barcelona s'hi troben activitats relacionades amb "les arts del llibre": el gravat calcogràfic, l’enquadernació artística, l'estampa digital giclée i el disseny gràfic. En destaca la vocació editorial i els gravats de Josep Guinovart. A la sala d’exposicions de Tinta Invisible s'hi veu una mostra d’obra gràfica i del darrer projecte que defensa el Taller.

L’Associació Estel Tàpia és una entitat sense afany de lucre que des de 1984 es dedica a la inclusió social i laboral de persones adultes en situació de vulnerabilitat social i econòmica.
Fan un procés d’inclusió a través d’una formació a mida. La formació és una introducció a la cultura del treball, i a través d’aquest procés formatiu busquem l’equilibri de l’eix social i l’eix productiu.
La socialització és també un procés d’aprenentatge que comprèn: presentar, interpretar, comunicar i experimentar.
Treballen a partir de l'Aula Formativa i des de 2013 han creat un CET (Centre Especial de Treball) per donar sortida laboral a alguns dels seus usuaris.

Impulsem s.c.c.l. és una cooperativa d'iniciativa social i sense ànim de lucre. La seva missió és desenvolupar accions de caràcter integrador en els àmbits educatiu, social, laboral i de formació permanent per tal de contribuir a la millora de la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes i minorar els efectes de l’exclusió social. Desenvolupa projectes per afavorir l'èxit escolar. Promou accions d'emprenedoria mitjançant assessorament, tutorització i facilitant espais de desenvolupament empresarial. Porta a terme projectes de Formació Ocupacional / Contínua recolzat amb itineraris d'orientació i coaching per a la inserció sociolaboral per compte pròpia i aliena. Promou i gestiona activitats productives per a crear espais de treball protegit. Contribueix a fomentar el treball en xarxa potenciant el valor afegit de la Responsabilitat Social Corporativa i de territori. Realitza estudis i accions de desenvolupament comunitari.

Unió de Cooperatives per a la Fabricació de Pastes per a Sopa es va fundar l’octubre de 1920 i era propietat de 40 cooperatives. Va néixer (com d’altres de l’època) per fer front a les dificultats econòmiques que patia el proletariat industrial. Amb la solidaritat i l’ajuda mútua com premissa, les cooperatives es van convertir en institucions socials de primer ordre i van organitzar el consum, la producció i el crèdit de milers de famílies treballadores  en seguiment dels principis de la democràcia econòmica. Inicialment, destacaren les cooperatives obreres de consum, associacions de consumidors que suprimien els intermediaris burgesos i compraven a l’engròs productes bàsics per aconseguir millors condicions de qualitat i preu, i que després els distribuïen entre les famílies associades. Amb els excedents de la compra mancomunada, van desenvolupar prestacions socials, culturals i educatives: escoles; fons de previsió per malaltia, vellesa o mort; caixes de resistència per a vagues; i mútues de salut. A partir de la fórmula autogestionària, les cooperatives van millorar la vida dels seus membres, tot aspirant a substituir les relacions socials capitalistes per la pràctica de la cooperació.

Ceres Natural és una botiga en forma jurídica de cooperativa. Venen aliments i altres productes ecològics: fruites i verdures de temporada, conserves (melmelades, salses, etc.), fruits, cereals i llegums secs a granel, begudes (vins, cerveses, sucs...); i productes de neteja i higiene personal, d'artesania i de comerç just. Col·laboren en projectes socials amb entitats del territori. Ofereixen també una gran diversitat de tallers i sessions pràctiques, per tal de cobrir la necessitat d’informar-se i rebre formació sobre tots els àmbits que es consideren saludables.

OIKOCREDIT CATALUNYA és una de les associacions de OIKOCREDIT Internacional. Promovem la justícia global a través d'inversions socialment responsables, invertint els teus estalvis de forma ètica en projectes que lluiten contra la pobresa a països en vies de desenvolupament.
 

Darreres Fotografies

Darrers Relats