L'economia circular

28-08-2017

L’economia circular preconitza que tot el que es produeix pot ser reaprofitat després de fer-ne ús i, en aquest sentit, busca reutilitzar matèries, productes i serveis que puguin tornar a ser profitosos.

El model lineal de “prendre, consumir i llençar” que la societat aplica des de la Revolució Industrial està demostrant que, a llarg termini, només afavoreix l’esgotament dels recursos i la contaminació del medi ambient. Actualment, cal treballar per contribuir a un canvi global del model de producció per poder seguir amb un creixement sostenible.

Per aquest motiu es proposa potenciar l’economia circular ja que és reparadora i regenerativa i pretén aconseguir que els productes, components i recursos en general mantinguin la seva utilitat i valor en tot moment.

L’economia circular té com a objectius:
• Que el valor dels productes, materials i recursos es mantingui el màxim de temps possible dins l’economia.
• Que es generin el mínim de residus possible.
• Caminar cap a l’objectiu de màxima eficiència en l ́ús de recursos, reduint el consum de matèries primeres i energia,  residus i  emissions en els processos productius.
 
Els productes de l’economia circular estan dissenyats per gaudir d'una nova vida gràcies a la seva reparació o remanufactura (remanufacturing). Els recursos que incorporen es reutilitzen en el mateix procés productiu, tancant el cicle del flux de materials, per a nous productes. O és poden transformar en matèries primeres secundàries que s’elaboren a partir de residus i es poden utilitzar com a recursos més econòmics, i més eficients, innovadors, i amb noves propietats per a altres processos productius.

No es tracta de ‘fer més amb menys’, sinó de ‘fer més amb el que ja tenim’, eliminant la pèrdua d'oportunitats i resolent el problema de una baixa utilització. Parlem de nous models de negoci, de noves activitats, de noves formes de generar ingressos. Parlem, en definitiva, d’innovar.
 
 
Les àrees d’acció per a l’empresa en economia circular són:

REGENERATE (REGENERAR): Restaurar capital natural cap a energia i materials renovables.

SHARE (COMPARTIR): Maximitzar l’ús compartint productes, reutilitzant-los o allargant la seva vida útil: manteniment, disseny i actualització.

OPTIMISE (OPTIMITZAR): Augmentar l’eficiència en energia i material dels processos. Minimitzar residus. Big Data, automatització, IoT, control i conducció remota. Simbiosi industrial per trobar sinergies entre empreses i optimitzar el consum dels seus recursos.

LOOP (TANCAR EL CICLE): Reparar i remanufacturar productes, usar subproductes com a matèries primeres d’altres indústries i afavorir el reciclatge de materials per obtenir matèries primeres secundàries. Bioquímics a partir de residus orgànics.

VIRTUALISE (VIRTUALITZAR): Desmaterialitzar i reduir el consum de recursos proveint l’ús digitalment. Directament (per exemple llibres o música) o indirectament digitalitzant processos o serveis.

EXCHANGE (INTERCANVIAR): Substituir materials, energia, processos o tecnologies per alternatives que redueixen la intensitat d’ús dels recursos (per exemple materials renovables o impressió 3D).
 
 

Clicant la imatge següent podreu veure un vídeo molt interessant per a conèixer i entendre millor com funciona i en que es basa l’economia circular:




Més info:

Darreres Fotografies

Darrers Relats