14-06-2018
L'illa de plàstics surants formada per un remolí al Pacífic, anomenada La sopa de plàstic del Pacífic, abasta una superfície equivalent a Alemanya, França i Espanya juntes
Des que es produeix plàstic a gran escala s’ha passat de 2 milions de tones/any als 50, a més de 400 milions el 2015. S’han generat 8.300 milions de tones, el 50% en els últims 13 anys. 6.300 milions de tones (> 75%) ja eren residus al 2015. S’estima que al 2050 prop de 12.000 milions de tones s'acumularan als abocadors i la natura. Prop del 6% del petroli es per fabricar polímers.
Va ser una revolució per la indústria. Són adaptables, lleugers, resistents, econòmics i higiènics. La fusta o el cel·luloide van ser reemplats ràpidament pels polímers sintètics.
A principis del 2017 es va saber que el plàstic d’un remolí a l'oceà Pacífic abasta més superfície que França, Alemanya i Espanya juntes. 1,8 milers de milions d'objectes amb un pes d'unes 80.000 tones suren a la gran sopa de plàstic del Pacífic. El 92% són grans i el 8% són microplàstics de menys de 5 mil·límetres.
Els microplàstics es formen per degradació, l'onatge, la llum solar i l'oxigen, l'abrasió o el rentat de tèxtils que sovint són arrossegats pel vent o el clavegueram fins al mar.
Un estudi conclou que en cada àpat ingerim unes 100 partícules de plàstic de mobles i teles barrejades amb la pols que cau sobre els plats. De mitjana ens empassem 68.415 fibres plàstiques/any. A un altre treball es van trobar microfibres al 83% de les mostres d’aigua d'aixeta de 10 països dels 5 continents.
Als EEUU es gasten 500 milions de canyetes/dia que en filera farien dues vegades i mitja la volta a la Terra i pesen a 1.400 tones. Als McDonald's es llencen 60 milions/dia d’objectes principalment de polipropilè i polietilè, que serveixen uns minuts i trigaran fins a 200 anys a desfer-se.
La Xina ha prohibit la importació dels residus plàstics d’Europa, EEUU i Japó. És la fi de les fàbriques contaminants que els empraven com a matèria primera i obligarà als països rics a afrontar el problema.
La UE ha aprovat els objectius obligatoris de reciclatge amb percentatge creixents fins al 65% al 2035. També obliga a reduir el plàstic als abocadors fins màxim del 10% per enguany. Quan al reciclatge d’envasos s’ha d’arribar al 65% el 2020 i al 70% el 2030. Per als plàstics serà del 50 i el 55%, respectivament.
El Govern espanyol va aprovar el projecte de Reial Decret que prohibeix les bosses de plàstic. Ecologistes en Acció i Greenpeace ho consideren "insuficient" i "amb més d'un any de retard". Greenpeace diu que el decret "no ha enfocat la normativa a combatre la cultura de l'usar i llençar", ni va a "l’arrel del problema" que és la producció i el consum massiu d'aquests productes.
La indústria dels plàstics ha fet la campanya
# NoCulpesAlPlástico per "contrarestar els arguments sobre els que es generen notícies preocupants" que "confonen als consumidors ". Diuen que els plàstics s'utilitzen per les seves "innombrables avantatges" i que estan "molt" presents "en tots els àmbits" de la vida diària per les seves diverses aplicacions. Admeten que cal gestionar "correctament els residus generats" per "aprofitar al màxim" el seu valor en l'economia circular i evitar la dispersió al medi.
La millor solució és prescindir del plàstic.
A Amsterdam s’ha obert un supermercat sense plàstic amb 680 articles que es venen a granel, embolicats en paper o cartró, envasos de vidre o empaquetats amb bioplàstics.
National Geographic, ha substituït la funda de plàstic per paper i en la portada de juny surt l'Informe Especial: Un mar de plàstic.Ha creat el hashtag
#planetaoplastico per rebre i compartir pràctiques sostenibles.
Ha creat el hashtag #planetaoplastico per rebre i compartir exemples de pràctiques sostenibles, propostes i opinions a través de les xarxes socials.
Més informació:
La adicción al plástico empieza a generar la debida preocupación
En el Mapa:
Retornar els envasos als comerços és rendible econòmicament i necessari ecològicament
Sistemes de Dipòsit Devolució i Retorn versus Sistemes Integrats de Gestió
La regla de les tres R: Reduir, Reutilitzar, Reciclar
Viure sense generar escombraries és possible