Viure sense generar escombraries és possible

11-10-2016

La família Johnson practica la vida sense residus. Compren l’imprescindible, sense embolcalls i refusen bens materials superflus.

Amb dades del Banc Mundial, cadascun de nosaltres genera al dia 1,2 Kg d’escombraries, uns 440 Kg/any. Una família de quatre membres en un any produiria 1.760 quilos. Però la família Johnson, de Califòrnia, va apostar pel consum sostenible i ho va recollir en blog Zero waste home, en què compartia estratègies per reduir residus. Van publicar fa tres anys el llibre Zero waste home. Per la Bea Johnson, dur una existència residu zero és més una qüestió
de determinació i voluntat que no pas de diners. Van comprovar que havien estalviat un 40% en 5 anys en les compres a granel. El 15% del preu d’un producte empaquetat correspon a embolcall. La família surt a comprar ben proveïda de bosses de tela, ampolles i terrines: pràcticament tot el que adquireixen és a granel. El primer pas per evitar que els residus a casa és dir que no. Refusen fulletons, targetes de visita, correu comercial o les capsetes i bosses de plàstic.
Van prescindir d’un 80% del seu mobiliari. A la seva residència impera el menys és més. No hi ha catifes, pòsters o estàtues decoratives. Les estances són una successió d’espais lluminosos i nus. Sembla que mai hi hagin viscut nens. Els fills han descobert que amb menys objectes dediquen menys temps a recollir i ordenar i més a jugar.
Compren la roba de segona mà. I, amb excepció del paper de vàter, eviten els objectes d’un sol ús, inclús els bolígrafs són recargables.
La pastilla de sabó serveix per rentar-se les mans, afaitar-se, de xampú, gel de bany i hidratant corporal. Amb els residus orgànics fan compost, un adob orgànic amb el que fertilitzen el terra.
És la filosofia de consumir menys per ser més feliços. La família ha reduït les compres al mínim imprescindible. Pels aniversaris, en lloc de coses, regalen experiències, així, els fills han practicat snorkel, escalat parets de gel, pernoctat sota l’oceà... Tot plegat una vida rica en experiències i no en possessions.
És molt possible que ara mateix, inconscientment, estigueu a punt de generar algun residu. Potser beveu l’últim glop d’una ampolla de plàstic, xarrupeu el cafè en un got d’un sol ús o potser sou al metro i, mentre amb una mà aguanteu el mòbil amb el qual llegiu aquest reportatge, amb l’altra carregueu una bossa de plàstic. A tots vosaltres, aquests gurus del residu zero us adrecen aquest missatge: “Hi sou a temps. Canviar els vostres hàbits de consum pot millorar la vostra vida... i també la del planeta”
 
Article complet aquí
 

Darreres Fotografies

Darrers Relats