Crònica de la Ruta ornitològica per la façana litoral de Barcelona

11-10-2016

En la Ruta ornitològica pel litoral barceloní coordinada per l’ICO es van veure 25 espècies. Destaca l’Abellerol i el Corb marí emplomallat.

La Ruta ornitològica per la façana litoral de Barcelona, coordinada per l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), va ser un autèntic èxit. El nostre guia va ser l’Arnau Bonan. Hi van participar 20 persones, de les quals només 5 eren socis de l’ICO. Aquest fet demostra que la difusió va funcionar. Tot i que el dia va ser ennuvolat, es va poder gaudir d’una interessant jornada d’observació ocells urbans. Els itineraris naturalístics tenen unes característiques distintives respecte als altres més a l’ús al Mapa, doncs no es tracta de visitar punts fixos, com comerços o entitats on sabem que ens trobarem, sinó que la sorpresa pot sorgir en qualsevol moment. Tot i així, cobren importància les zones naturalitzades de la ciutat, com bosquets, prats o estanys. El llistat d’espècies observades i sentides no va estar gens malament: Corb marí emplomallat, Gavià argentat de potes grogues, Gavina riellera, Xatrac becllarg, Martinet blanc, Oca vulgar, Tudó, Colom roquer, Tórtora turca, Abellerol, Estornell, Merla (sentit), Mosquiter comú (sentit), Cuereta blanca, Cuereta torrentera, Pit-roig, Tallarol cap negre, Tallarol de casquet (sentit), Mallerenga emplomallada, Bruel, Rossinyol bord (sentit), Pardal comú, Garsa, Cotorra de pit gris, Cotorra de Kramer. El més interessant per l’estrany de l’època i per ser poc freqüent a la ciutat va ser l’Abellerol. És un ocell migrador i la majoria ja són a l’Àfrica subsahariana. Es tractava d’un jove, com ens va mostrar l’Arnau a través del telescopi, en apreciar-se colors més apagats que en els adults. Vam tenir la sort de veure com caçava un borinot i el colpejava contra la branca d’eucaliptus sobre la que s’estava abans d’empassar-se’l. També vam comentar el cas del Corb marí emplomallat i la polèmica que s’ha creat aquest estiu amb les platges per gossos al Maresme. Els gossos espanten el corbs marins emplomallats, que és una espècie poc nombrosa a Catalunya i de costums rutinàries el que pot provocar que abandoni els punts on es concentren. Però no són gaires els indrets que compleixen les condicions per a l’espècie i per això s’ha de estudiar com fer compatibles la conservació de la natura amb l’ús lúdic de l’espai. Es reprodueix a l’hivern, el que no és habitual. A Catalunya hi crien algunes parelles, però també alguns dels que ho fan les Illes Balears ens visiten a l’estiu.
Moltes més curiositats i anècdotes es van explicar sobre quasi totes les espècies que es van veure, com la conquista de les ciutats pels tudons, l’arribada pels seus mitjans de la tórtora turca, o la de les invasores cotorres, etc.
 

Darreres Fotografies

Darrers Relats