25-01-2024
- Diversos agricultors de fruita i verdura entreguen les comandes als Ruscs (comunitats de consum), en caixes plegables reutilitzables de cartró que es tornen al productor/a. Cada setmana s'emporten les caixes buides de la setmana anterior i les tornen a fer servir.
- I alhora, molts consumidors usen bosses de roba o d'un altre material natural, carrets de la compra, o fins i tot la cistella de la bici per emportar-se els productes a casa.
- A més, per a fruites delicades (cireres, maduixes, peres...) o hortalisses petites (cols de brussel·les, mongetes verdes...) els agricultors utilitzen diversos materials respectuosos amb el medi ambient: embalatges kraft, bosses i safates de paper i materials bio compostables i biodegradables com les bosses compostables, que es desintegren per complet al cap de pocs mesos.
- Les bosses de paper o el embalatge de cartró també les trien bona part dels elaboradors de pa o pastisseria que entreguen als Ruscs.
- Per altra banda, hi ha gran varietat de productes elaborats: melmelades, cremes de verdures, mel, conserves, salses, begudes... Cada vegada més, els envasos que s'usen són reutilitzables pels consumidors (pots de vidre i no de plàstic) i també en alguns casos són retornables i així es tornen a fer servir per a les elaboracions. Inclús un elaborador d'oli ha canviat els seus antics envasos de plàstic del seu oli per vidre o llauna, i un elaborador de formatges fa servir bosses biodegradables i compostables en l'envàs d'alguns formatges.
- El mateix passa amb les oueres: en alguns Ruscs els consumidors tornen les oueres per donar-li nou ús i fins i tot en alguns casos es venen els ous a granel.
- Un altre exemple de bona pràctica és Groots, una empresa que combina l'agricultura vertical sostenible i els horts urbans, creant un sistema vertical hidropònic. Utilitzen cons i packaging reciclat i compostable per a plantetes aromàtiques, a més de bosses reciclades per a l'amanida 100% sostenible.
- Finalment, un dels reptes en l'eliminació del plàstic és per als envasos en productes frescos que requereixen unes normes sanitàries molt estrictes, com són les carns i el peix.
- Alguns esforços destacables els han fet les petites empreses com La Platjeta, descendents de pescadors, que usen bosses compostables per a gran part del seu peix, així com caixes de porexpan retornables per al transport als Ruscs.
Per
conèixer totes les accions de reducció de plàstics d’un sòl ús del Compromís
consulta els relats del Mapa B+S o per a més informació del Compromís Barcelona Plàstic Zero visiteu:
https://www.decidim.barcelona/assemblies/CompromisBarcelonaPlasticZero