ARRIBA LA COL·LECCIÓ DE CROMOS DEL MAPA DE SANT ANDREU!
ARRIBA LA COL·LECCIÓ DE CROMOS DEL MAPA DE SANT ANDREU!
28-04-2021
Els cromos del Mapa Barcelona+Sostenible ja tenen una nova col·lecció creada durant el primer trimestre del curs 2020/21 per l'alumnat de 5è de l'Escola FEDAC de Sant Andreu.
Aquesta col·lecció és el resultat de la prova pilot dels cromos com a eina educativa. L’objectiu de la proposta és desenvolupar un procés de co-creació amb l’alumnat per promoure i donar a conèixer la plataforma virtual del mapa i vincular-la a un territori a través d’un joc de cartes.
Així mateix, el projecte produeix un recurs d’aprenentatge molt útil per les escoles de primària, fet que permet que puguin promoure la sostenibilitat a través del seu entorn més proper i permeten reconèixer altres agents de implicats en el camí cap a la sostenibilitat a la ciutat.
L'alumnat de 5é ha creat 14 cromos, dos per cada categoria del mapa, que es van a sumar als 10 cromos de la col·lecció de mostra, creada al 2020, que contenia un punt de cada districte de la ciutat.
El procés de co-creació d'una col·lecció de cromos té una durada de 12 setmanes durant les quals els nens i les nenes descobeixen l’eina del mapa, les seves categories i icones, tot treballant conceptes bàsics de sostenibilitat mitjançant el coneixement de les entitats, els comerços i els llocs del seu entorn.
Una activitat clau d’aquest procés és l’itinerari de descoberta on un petit grup de l’alumnat visita el seu punt i, mitjançant l'observació i el diàleg amb les persones que el coneixen, recullen informació per crear la seva carta, fer-ne un relat i pensar un parell de preguntes sobre el punt.
El procés és acompanyat en cada moment per les persones tutores del centre i per les facilitadores de les 3 entitats impulsores, Cooperativa Raons, Espai Ambiental Cooperativa, Rezero i que utilitzen recursos lúdics per a la dinamització del procés.
La col·lecció actual de Sant Andreu està formada per 15 cartes, cada una associada a un relat que en facilita l’ús a les persones amb discapacitat visual:
Actualment el projecte té 2 reptes més que assolir perquè el joc comenci a funcionar i tingui continuïtat.
El primer és, una vegada la situació sanitària millori, crear una xarxa de distribució dels cromos al barri de Sant Andreu a través d’entitats i espais geolocalitzat en el mapa que puguin dedicar-se a distribuir-los. Per impulsar aquesta xarxa de col·laboradores, des de l'equip impulsor del projecte s'ha creat un vídeo explicatiu del funcionament del joc i de com convertir-se en un punt de distribució dels cromos.
El segon repte és la replicabilitat del projecte en altres territoris de Barcelona, ja que els cromos del Mapa B+S tenen la voluntat d’augmentar i arribar a més barris de la ciutat.
Si ets una escola de primaria interessada a impulsar la creació d'una col·lecció al teu barri posa't en contacte amb nosaltres!