Enigmapa: Coneix la Biblioteca de les Coses

08-06-2020


Una família d’avui en dia viu envoltada entre 3.000 i 4.000 objectes que amb prou feines utilitza i que probablement mai arribaran al final de la seva vida útil. Aquest model de consum i producció és completament incompatible amb el planeta finit en què vivim. S’estima que entre el 60-80 per cent dels impactes en el planeta provenen del consum de béns domèstics.

Davant aquesta situació, les entitats Nusos i Rezero juntament amb un grup impulsor de veïns i veïnes voluntàries de Sant Martí han impulsat el projecte La Biblioteca de les Coses. El projecte, que s'ubica al Casal Ca l'Isidret, compta amb la col·laboració de la Taula Eix Pere IV per la seva dinamització. Es tracta d’una alternativa al model de consum habitual que aposta pel consum responsable i l’economia col·laborativa en el qual els objectes són aprofitats al màxim i es redueix la generació de residus a partir de la reutilització i la reparació.

En un espai comunitari com és el Casal Ca l’Isidret del districte de Sant Martí, s’ofereixen objectes en préstec i s’organitzen serveis complementaris, com ara la reparació i el manteniment dels objectes per part del personal de la biblioteca, tallers de formació per aprendre a utilitzar i reparar els objectes i l’intercanvi de coneixements. Fes-te usuària o amiga de la biblioteca, amb aquest segon rebràs descomptes pels préstecs, consulta a través del web de la Biblioteca de les Coses el catàleg d'objectes disponibles i reserva allò que necessitis. Després senzillament passa’t per la biblioteca a recollir l’objecte i paga un preu simbòlic pel préstec d’una setmana (d’1 a 5€). A la biblioteca es permet el préstec a través de la moneda social de Barcelona, el Rec (buscant la icona “Moneda social” podràs trobar altres punts del Mapa B+S on utilitzar el rec).

La Biblioteca de Coses ofereix l’enfortiment dels vincles entre les veïnes, la reducció de les despeses econòmiques en compres i significa un pas més cap a una ciutat sostenible i respectuosa amb el medi ambient.