La platja pren el nom de l’antic barri mariner que es troba just davant. Les platges del Somorrostro, i la de Sant Miquel la voregen a nord i sud respectivament. El límit nord és l'espigó del Gas i el sud el carrer de Pepe Rubianes. És una platja força concorreguda durant tot l’any, però en plena temporada alta l’aglomeració és considerable. Disposa d’un accés fàcil per a persones amb mobilitat reduïda.
Té 422 metres de longitut. Unes roques col·locades al mar a manera d’espigó intenten evitar que els temporals d’hivern redueixin l’amplària de la platja.
A la platja hi ha uns quants bars i al barri de la Barceloneta trobem un gran nombre de restaurants especialitzats en peixos, mariscos i paelles.
Característiques:
- Longitud 420
- Amplada 38
- Tipus de sorra Mitjana
- Certificat de qualitat Bandera blava Sí
Com arribar-hi Amb cotxe pel passeig Marítim. Amb autobús: línies 45, 59, 57 D20. Amb metro: estació Ciutadella-Vila Olímpica de la L4.
Aquesta àrea compta amb passeres de fusta que arriben el més a prop possible de l’aigua (si bé, en cap cas arribarà a tocar-la ja que els corrents podrien desprendre el mòdul), un vestuari adaptat, una dutxa propera amb cadira i una grua elevadora. Tot plegat permet que qui ho necessiti pugui arribar fàcilment fins a l'aigua amb la col·laboració de voluntaris, que ajuden els usuaris, juntament amb les persones que els acompanyen, a passar de la cadira de rodes a la cadira amfíbia i utilitzar, si cal, una grua elevadora. D'aquesta manera, els voluntaris donen suport en el moment d'apropar-se, entrar i sortir de l'aigua, i també acompanyen els usuaris d'aquest servei mentre es banyen.
El
servei de bany assistit, que s'inicia l'1 de juny, es fa els caps de setmana i festius del mes de juny i de la segona quinzena de setembre, mentre que els mesos de juliol, agost, i la primera quinzena de setembre es realitza diàriament en horari d'11 a 14h.
Aquests serveis estan operatius amb senyalització de bandera verda de l'estat de la mar.
A la platja a l'hivern, quan s'hi poden veure força
gavines rialleres concentrades. La gavina riallera és més petita que el més freqüent
gavià argentat gros i amb un bec molt potent.
A l'hivern, podem veure gavines rialleres a la platja on també seran capaces d'aprofitar aliment d'origen humà o fins i tot apropar-se a persones que els llencin molles de pa o qualsevol altra cosa comestible. Així com el gavià argentat pot ser agressiu, la gavina riallera és força més tímida i sortirà volant ràpidament quan hagi agafat el menjar que li llencin les persones.
A la Biomarató de 2018 es va trobar una gran biodiversitat. Aquí l'informe
Biodiversitat marina a les platges de Barcelona Biomarató 2018.
Bona part de la zona ocupada avui dia pel barri de la Barceloneta era mar fins fa només 5 segles.
L’illa de Maians era una petit illot format per un banc de sorra situat on avui hi ha l’Estació de França. La costa barcelonina era molt diferent. Bona part del que avui és Ciutat Vella i Sant Martí havien estat aiguamolls. Amb la construcció del primer moll del port al 1447 es va crear un obstacle als corrents marins que circulen de nord a sud (
Vídeo de la NASA) i que va provocar la sedimentació de sorres provinents de les rieres i del riu Besòs i la unió de l’illa a la costa va formar una península. Es pot veure en el mapa
Cathaloniae Principatus novissima et accurata descriptio. Jacobus Baptista Vrints. 1603. CAT ANC. Col·lecció Barella, 15 Butlletí de l’Arxiu Nacional de Catalunya Número 20. Juliol 2008 i en aquest
altre.
Aquesta imatge refleteix ccom va evolucionar la línia de costa de Barcelona.