25-06-2018
Aquesta aigua regenerada servirà per augmentar les reserves dels aqüífers, evitar la seva salinització i en condicions de sequera incrementar el cabal del riu Llobregat per poder ser potabilitzada.
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) van acordar incorporar al cicle hidrològic les aigües del sistema de tractament terciari de la depuradora del Llobregat.
Per garantir unes reserves d'aigua mínimes en situació de
sequera calia posar en marxa les instal·lacions del sistema de tractament terciari de la depuradora del Llobregat. Un tractament terciari és el que permet obtenir aigua de major qualitat que la requerida per ser abocada al mar. La instal·lació pot arribar a produir fins a 2 m3/s, que equival al consum d’un milió d'habitants, o el 25% de la demanda de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.
Pel que fa a la seva producció, es determinen
tres models de funcionament:
Normalitat: L'aigua del sistema terciari es farà servir per crear una barrera contra la intrusió salina a l’aqüífer de la Vall Baixa del Llobregat del Llobregat per garantir la qualitat d'aquesta reserva estratègica. Cal recordar que aquests aqüífers poden aportar en situació de sequera tanta aigua com la dessalinitzadora.
Pre-alerta i alerta (entre el 70 i el 35% de reserves als embassaments): les aportacions servirien per frenar la intrusió salina i la resta d'usos com agrícoles, ambientals o municipals.
Excepcionalitat (25%) i Emergència (20%): Aportació com a aigua de capçalera, aigües amunt de l'assut de Molins de Rei per disposar de més recursos en el riu per tornar a ser captats i potabilitzats, tancant així el cicle hidrològic, en lloc d'abocar-los al mar.
La
planta de tractament terciari de la depuradora del Llobregat conté una part que funciona per sistema d'osmosi inversa. L’osmosi inversa intuïtivament consisteix en un dipòsit dividit en dues cavitats separades per una membrana semipermeable. Una membrana semipermeable és un teixit de forat tant prim que permet només el pas de les molècules d’aigua, però no de les sals. Ara bé, aquests forats tant petits fa que el pas espontani de l’aigua sigui molt lent. Per aconseguir més cabal d’aigua (obtenir més aigua dessalada) se l’ha de forçar a passar, és a dir, se l’ha d’empènyer, o donar-li pressió. Això consumeix molta energia i és el que justifica que sigui cara d’obtenir, juntament amb el preu de les membranes.
En el Mapa:
S’acorda reduir les extraccions d’aigua del Ter cap a l’AMB
Estació distribuïdora de la Trinitat
Depuradora del Besòs
Estació de tractament de l'aqüífer del Besòs
Més informació:
L'activació del terciari de la depuradora del Llobregat permetrà incrementar les reserves en situació de sequera