Guia per l'urbanita sostenible: no llencis or a les escombraries!!!

24-10-2018

El gran consum de material electrònic, així com la transició energètica a energies renovables ha incrementat la demanda de terres rares, metalls preciosos i altres materials com el liti o el cobalt.

Les terres rares són metalls del grup dels lantànids, més l’escandi i l’itri. Es fan servir en la fabricació d’imants, bateries i díodes LED. Tot i que estan ben distribuïts sobre la superfície del planeta, les concentracions són molt baixes, el que feia molt poc rendible la seva extracció. El principal productor és la Xina, però en restringir estricament l’exportació els preus s’han incrementat el que ha fet rescatar de l’oblit alguns projectes d’explotació que amenacen espais de gran valor natural. També han augmentat les demandes d’or, plata, platí, pal·ladi i altres metalls i minerals per formar part de components electrònics d’ordinadors, mòbils i altres dispositius. A Catalunya hi ha un projecte miner d’or i tungstè que, de dur-se a terme, afectaria una de les zones amb major biodiversitat de Catalunya, en ple Parc Natural de l’Alt Pirineu, integrant del recent Parc Pirinenc de les Tres Nacions.

Les escombraries electròniques contenen grans quantitats de tots aquestes substàncies i també ferro, coure, alumini fins al punt de fer rendible la seva recuperació, l'anomenada “mineria urbana”. Les escombraries electròniques arriben a concentracions d’or 80 vegades més grans que les que s’acostuma a trobar a les millors mines. Fins al punt de fer competitiva l’extracció d'or i coure de les escombraries electròniques. També és igual o més rendible i millor per l’ambient i els drets humans recuperar els metalls dels residus electrònics que extreure'ls de la natura.

Recuperar aquests materials d’electrodomèstics i dispositius electrònics és complicat i per això s’inverteix en fer-ho de forma més efectiva. Es fan proves amb robots, bacteris i tota sort de processos químics.

Una altra línia és la de fer servir cada vegada menys quantitat d’aquests materials en la fabricació de dispositius electrònics i fins i tot provar nous materials substitutius amb menor impacte ambiental.

La curta esperança de vida dels aparells electrònics per l’obsolescència programada o per la moda d’estar a l’última en tecnologia provoquen un creixement descomunal d’aquests residus. En molts casos van a parar a països amb pocs recursos on són tractats en condicions insalubres: cremats a l’aire lliure per separar metalls, abocament de líquids contaminants a cursos d’aigües que proveeixen d’aigua de boca, etc. La població queda exposada a altíssims índexs de contaminació.

Segons un estudi del 2015 només a Europa la recuperació de materials de les escombraries electròniques podrien representar més de 2.000 milions d’€/any, amb moltes perspectives de creixement. A Amèrica i Àsia no s’han fet aquestes estimacions.

A tall d’exemple es volen fabricar totes les medalles d’or, plata i bronze dels Jocs Olímpics i Paralímpics de Tòquio 2020, unes 8 tones, amb material que provingui del reciclatge de telèfons mòbils.

Què podem fer com ciutadans?
Intentar reduir la compra impulsiva de nous aparells electrònic. En cas d’avaria es pot intentar arreglar-los. Millor que nou és un servei gratuït de suport i assessorament per l’autoreparació d’aparells i objectes. També hi ha tot un mercat de segona mà que permet donar-los una segona oportunitat tan per venda com per compra.

Més informació:
Destí dels residus elèctrics i electrònics
Les matèries de la transició energètica
La basura electrónica oculta toneladas de oro, plata y otros metales valuosos
Programa UPC REUTILITZA
Salvem Salau alerta que les prospeccions del projecte miner del Pallars Sobirà podrien contaminar les aigües
L’explotació d’un metall estratègic amenaça el parc de l’Alt Pirineu
Neix el Parc Pirinenc de les Tres Nacions
El circuit Pangea promou reutilitzar i reciclar ordinadors, i molt més
Donalo.org

En el Mapa:
Barcelona i el canvi climàtic: Iniciatives de la ciutat
L'economia circular
Redueix, Reutilitza, Recicla i sobretot Repara!
Fundació Banc de Recursos
Reutilitza.cat
Solidança
Engrunes
Alencop Cooperativa
 

5528f8a40a92f4711a8b456a
53962bce0a92f4261f8b45ac
54468e780a92f4ae1f8b4568

Darreres Fotografies

Darrers Relats