Es poden veure balenes i dofins davant la costa de Barcelona?

01-02-2018

Fins a 8 espècies de balenes i dofins es poden veure davant de Barcelona, inclosos catxalots o rorquals comuns

Les associacions Edmaktub, Submón i Cetàcea estudien els cetacis que s’observen al litoral català, inclosa la ciutat de Barcelona.

Sorprèn assabentar-se que es poden observar fins a 8 espècies: el rorqual comú (Balaenoptera physalus), el catxalot (Physeter macrocephalus), el dofí llistat (Stenella coreuleoalba), el dofí mular (Tursiops truncatus), el dofí comú de musell curt (Delphinus delphis), el cap d’olla gris (Grampus griseus), el cap d’olla negre d’aleta llarga (Globicephala melas) i el zífid de Cuvier (Ziphius cavirostris). Sovint dofins i caps d’olla pesquen pops, sípies i calamars davant mateix de Barcelona (cliqueu sobre la imatge). Inclús es deixen veure rorquals i catxalots.

Fins fa molt poc es creia que les rorquals comuns (la segona espècie més gran del món, amb grandàries de fins a 24 metres) només es trobaven de pas en les seves rutes migratòries. Però recentment s’ha pogut demostrar que venen a les nostres costes a alimentar-se de l’abundant Krill, aquest crustaci semblant a una petita gambeta. Amb l’ajut drons s’han fet fotos d’animals que emergeixen a respirar amb la papada plena i també defecacions.


Què és i en que consisteix la fotoidentificació?

Cada individu té característiques que el fan únic, com taques, forma de les aletes o cicatrius. Les aletes tenen marques diferents a cada costat. En cada albirament es fan fotografies, si és possible de tots dos costats, i es comparen amb les de les bases de dades penjades a la xarxa (exemples dofí mular i cap d'olla gris) per saber si aquest individu ja havia estat observat abans. Així s’ha demostrat que alguns rorquals s’han albirats en anys diferents.

Gràcies a tota la informació recollida es pot aprofundir en coneixements bàsics sobre aquestes espècies tant sorprenents:
  • Quina importància té aquesta regió del Mediterrani occidental per a les diferents espècies de cetacis?
  • Quina és la seva distribució?
  • Existeixen zones de cria? Quines són?
  • Són exemplar residents d’aquesta zona, o es produeixen migracions amb altres àrees?
  • Per últim es vol desenvolupar un catàleg que permeti la fotoidentificació individual dels exemplars albirats.
La presa de dades es fan sempre amb mètodes no invasius en seguiment del Reial Decret 1727/2007, de protecció dels cetacis.

Una a altra iniciativa interessant consisteix en fomentar la ciència ciutadana. En aquest cas, en convida a totes les persones que naveguen per les nostres costes a reportar qualsevol albirament de cetacis i altres mamífers marins. Gràcies a això s’ha pogut constatar que una balena grisa, del Pacífic, va entrar a la Mediterrània i va ser observada davant de les nostres costes i també a la Mediterrània Oriental. Aquesta dada és molt significativa i podria ser una prova més del canvi climàtic, donat que aquesta espècie viu al Pacífic Nord i es creu que va poder passar a l’Atlàntic a conseqüència del desglaç del Pol Nord.

Més informació:
Las ballenas acuden a la costa de Barcelona para alimentarse
Projecte Foto-identificació: Balenes i dofins al litoral català
Dofins metropolitans

 
 

5528f8a40a92f4711a8b456a
53962bce0a92f4261f8b45ac
54468e780a92f4ae1f8b4568

Darreres Fotografies

Darrers Relats