22-02-2017
L'ONU declara el 2017 l'any Mundial del Turisme Sostenible
El 2017 ha estat declarat per l'ONU Any Mundial del Turisme Sostenible per al Desenvolupament. Amb la resolució es vol
promoure una millor comprensió entre els pobles, conduir al fet que es prengui una major consciència de la riquesa del patrimoni de les diverses civilitzacions i portar a una millor apreciació dels valors inherents de les diverses cultures, contribuint així a l'enfortiment de la pau al món.
L'acte inaugural de l'Any Internacional es va fer a Madrid, que acollia Fitur, la segona fira de turisme del món. "Cada dia, més de tres milions de turistes creuen les fronteres internacionals. Cada any, gairebé 1.200 milions de persones viatgen a l'estranger. El turisme s'ha convertit en un pilar de l'economia, un passaport a la prosperitat i una força de transformació per millorar milions de vides. el món pot ha d'aprofitar el poder de turisme com pretén fer l'Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible ", va dir el secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres, en el seu missatge amb motiu de l'any internacional.
L'Organització Mundial del Turisme (OMT) s'encarrega de desenvolupar el programa de l'any internacional. "Amb unes polítiques adequades, el turisme pot contribuir a la igualtat de gènere, la conservació dels ecosistemes i de la biodiversitat i la protecció del patrimoni natural i cultural, a més d'oferir solucions a molts altres reptes urgents als quals s'enfronta avui el nostre món ", afirma l'OMT.
L'ONU considera clau el turisme en la consecució d'alguns dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible:
- Objectiu 8 - "promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball digne per a tots "
- Objectiu 12 -" consum i producció sostenibles "
- Objectiu 14 -" conservar i utilitzar de manera sostenible els oceans, els mars i els recursos marins per al desenvolupament sostenible ". El principal dels reptes d'aquest document és posar fi a la pobresa i la fam en el món en 2030.
Dones i joves
L'Any Internacional del Turisme Sostenible es desenvoluparà sobre quatre eixos: Campanyes i sensibilització, Creació i difusió de coneixements, Formulació de polítiques i Capacitació i educació, amb èmfasi en l'apoderament de dones i de joves. L'OMT convida a governs nacionals, regionals i locals, a institucions i organismes públics i privats a elaborar projectes en aquesta línia.
En coincidència amb l'inici de l'any internacional, s'han presentat a Fitur diverses destinacions de turisme sostenible i responsable. Per exemple, Islàndia amplia el parc de Vatnajökull, el més gran d'Europa, en afegir les terres altes de l'illa. I l'Argentina espera crear milers de llocs de treball al voltant del Parc Nacional Esteros de l'Iberá, de 1,3 milions de quilòmetres quadrats, el més gran del país, del qual 150.000 hectàrees van ser donades pel filantrop nord-americà Douglas Tompkins. Canadà acaba d'inaugurar The Great Trail, de 24.000 quilòmetres, el camí més llarg del món destinat a caminants, ciclistes o genets, tancat al trànsit motoritzat que travessa tot el país, des de Terranova, a l'Atlàntic, a la Colúmbia Britànica, al Pacífic.
A escala més local, l'emprenedor italià Daniele Kihlgren ha comprar totes les cases buides del poble de Santo Stefano di Sessanio, de 70 habitants, situat a la serralada dels Abruços, a la zona castigada pels últims terratrèmols, i les ha convertit en allotjaments respectuosos amb l'entorn. La Unesco i l'OMT han començat a certificar destinacions amb el segell Reserva Starlight, que permeten una perfecta contemplació del cel estrellat. En Anguila, una illa britànica al Carib, un hotel proporciona aigua potable als habitants de tota l'illa únicament energia solar. A Barcelona tenim exemples de
turisme sostenible, però queda molta feina per mapar totes les possibilitats. La força del turisme pot canviar moltes coses. Per bé o per mal. Toca triar.
Més informació a:
Organización Mundial del Turismo