Vivid de cerca el mapa B + S

20-06-2014

Miércoles 18 de junio se presentó el mapa Barcelona + Sostenible. La web es activa; ya puede navegar y explorar los recursos que ofrece

El dimecres 18 de juny es va presentar el mapa Barcelona + Sostenible. La web és activa; ja podeu navegar-hi i explorar els recursos que ofereix.

El mapa Barcelona + Sostenible és una eina col·laborativa, relacionada amb Open Green Map, que vol recollir i mostrar iniciatives, recursos, experiències i altres informacions vinculades al territori a Barcelona. Es tracta d'un mapa virtual interactiu que ja és accessible des de la web bcnsostenible.cat i que a partir del mes de setembre també comptarà amb un aplicatiu mòbil.

Els punts d'interès del mapa s'identifiquen amb un sistema de més de 100 icones diferents que permeten situar des d'infraestructures i equipaments a refugis de flora i fauna, passant per botigues de productes locals i ecològics, allotjaments, empreses amb valor ambiental afegit o iniciatives a favor d'una mobilitat més sostenible, i en definitiva contribucions locals a l'economia verda, a la millora de l'entorn urbà, a la construcció d'una societat més equitativa i inclusiva i a l'enfortiment del teixit comunitari.

En el moment del seu llançament el mapa compta ja amb 6.400 punts geolocalitzats, procedents majoritàriament del bolcat d'open data de l'Ajuntament de Barcelona. També s'han introduït uns primers itineraris i fotografies com a mostra. Ara comença però el procés més interessant, ja que el mapa s'enriquirà amb les aportacions d'entitats i veïns dels barris que participin en els tallers de mapatges col·laboratius que es vagin organitzant, com també a través de les contribucions particulars en forma de fotografies, comentaris o relats i propostes de nous punts.

Tots els signants del Compromís sou convidats a explorar el mapa, posar fotografies i comentaris i aportar informacions sobre les vostres mateixes organitzacions o d'altres temes d'interès.

A la presentació es va fer palès el caràcter plural d'aquesta iniciativa, ja que hi van intervenir diverses entitats i persones integrants del grup motor que l'ha portat endavant. Irma Ventayol, de l'Àrea d'Hàbitat Urbà de l'Ajuntament, va emmarcar el mapa dins el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat i va destacar precisament la col·laboració d'entitats i de diferents departaments de l'Ajuntament en el projecte. Oriol Giménez Agulló, impulsor del projecte des de la Societat Catalana d'Educació Ambiental i membre de l'equip de La Fàbrica del Sol, va detallar les característiques del mapa i les moltes maneres en què s'hi pot participar, sigui a títol particular o com a organització. El grau d'implicació pot anar des de penjar una foto al mapa a promoure un mapatge, fer de dinamitzador territorial, assessorar en qualitat d'expert o integrar-se al grup motor que de manera permanent tripula el projecte.

Després de la presentació de l'eina en primícia, altres membres del grup motor van intervenir per mostrar diferents facetes i potencialitats del mapa. Cristina Junyent, en nom de la Fundació Ciència en Societat i de l'Associació Cultural Casa Orlandai, va explicar el projecte local de mapa verd de Sarrià, destacant tot el ventall d'accions per promoure la implicació veïnal en termes de sostenibilitat i cohesió social. Marta Vilar, de l'Agenda 21 Escolar, ara programa Escoles+Sostenibles, va mostrar tot el potencial del mapa com a recurs didàctic per les escoles, que podran obtenir informació sobre el seu entorn i proveir informació sobre els seus centres i projectes i altres punts d'interès. Més enllà, els centres educatius poden promoure mapatges col·laboratius o esdevenir referents territorials o temàtics. Raquel Núñez, de Barnamil, i Jennifer Coronado, de l'Associació Espai Ambiental, van explicar iniciatives de mapatge vinculades a la promoció del consum responsable i del comerç local en diferents barris de Barcelona. El mapa és una eina de reforç a les línies de treball de totes dues entitats.

Després de les ponències, es va obrir un ampli torn de preguntes i aportacions de tots els assistents a l'acte. Joan Puigdollers, regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans, va cloure l'acte amb una intervenció en què va destacar tres idees del projecte: sinèrgia, coincidència i consens.

A més de les entitats citades, formen part del grup motor del mapa el Centre de Recerca i Informació en Consum, que ha treballat intensament en la fase de conceptualització, i la Fundació Catalana de Prevenció de Residus i Consum Responsable. Entre els experts amb què es compta, s'inclou també el Setem. Dins de l'Ajuntament de Barcelona col·laboren en el projecte diversos departaments d'Hàbitat Urbà i Medi Ambient i Serveis Urbans, la Direcció de Turisme i Esdeveniments de l'Àrea d'Empresa, Economia i Ocupació i l'l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat. La Secretaria de l'Agenda 21 i de l'Agenda 21 Escolar també formen part del grup motor. La Fàbrica del Sol, a més de formar-ne part, acull la secretaria tècnica del mapa.

Un dels valors fonamentals del mapa és la inclusió. Per tant, els interessats sou convidats a col·laborar-hi.

Vegeu el seguiment de la presentació del mapa per Twitter al blog d'Hàbitat Urbà.

Més informació: lafabricadelsol@bcn.cat

Descargas



Últimas Fotografías

Últimos Relatos