Guia per l'urbanita sostenible: papallones en el balcó?

26-10-2018

Les papallones estan retrocés i fer jardins específicament per a elles o naturalitzar escocells pot tenir importància en la seva conservació i en la conscienciació de la societat.

Segon es desprèn del seguiment de les papallones (Pla de seguiment de ropalòcers de Catalunya) més del 70% de les espècies de papapllones es troben en declivi i només un 23% han augmentat. Les més afectades són les que tenen uns requeriments més estrictes i les que fan més d’una generació l’any.

La capacitat de vol d’algunes espècie és portentosa. La humil papallona del cards s’ha descobert que ha desbancat a la papallona monarca americana i és capaç de migracions de 10.000 km entre anada i tornada, travessant el desert del Sàhara, el mar Mediterrani i altes cadenes muntanyoses. Aquesta migració la completen en diverses generacions en la que cada una d’elles fa una etapa.

Els canvis en la vegetació o d’usos dels sòl poden tenir conseqüències sobre la conservació de les papallones. El canvi climàtic també afecte moltes espècies que es desplacen cap al nord per intentar mantenir-se en llocs amb temperatura adequada per elles, però s’ha comprovat que no es mouen a prou rapidesa. A aquest decalatge o desviació de les zones realment ocupades i les òptimes els científics l’anomenen deute climàtic. Aquests desplaçament poden tenir conseqüències sobre els ecosistemes perquè a més hi ha desacoblament entre papallones i ocells, uns dels seus depredadors més important, de forma que pot ser que els ocells no trobin prou menjar i que les erugues no tinguin controladors suficients a les seves poblacions a determinats llocs on siguin “nouvingudes” i esdevinguin plagues.

La construcció de jardins de papallones o la naturalització d’escocells té repercussions positives per la seva conservació i la sensibilització social vers aquesta problemàtica. Per afavorir la presència de papallones es té en compte quines són les espècies que els hi serveixen d’aliment mentre són larves i quines produeixen flors atractives pels adults. Una alta diversitat de papallones es relaciona amb una alta varietat d’altres éssers vius, donat que serveixen d’aliment a molts altres grups d’animals o tenen requeriments semblants. La presència de moltes flors també atrau altres pol·linitzadors i els fruits que produeixen serveixen d’aliment a altres animals. Per afavorir la presència de papallones s’ha de tenir en compte fer servir espècies autòctones, amb floracions distribuïdes per la major part de l’any. La proximitat d’una bassa també incrementa la biodiversitat general i de papallones en particular.

I què h podem fer la ciutadania?
Podem naturalitzar balcons i finestres.
Plantar plantes als testos tenint en compte les necessitats de les papallones.
Participar als projectes de seguiment de papallones.
Contribuir amb les nostres observacions a les plataformes de ciència ciutadana.
Informar-nos sobre que es fa als parcs i als escocells dels nostres barris per afavorir-les.
 
Més informació:
Jardí de les papallones
Un jardí per papallones diürnes
Neix el primer observatori ciutadà de papallones urbanes
L’escalfament global comporta un deute climàtic en les comunitats d’ocells i papallones europees
Científics catalans descobreixen l’extraordinària migració invisible de la papallona del cards
El Catalan Butterfly Monitoring Scheme o Pla de Seguiment de Ropalòcers de Catalunya
Natusfera
Ornitho

En el Mapa:
Guia per l'urbanita sostenible: consells per augmentar la biodiversitat
Què passarà amb els boscos de Collserola i el canvi climàtic?
Custòdia urbana a Barcelona
Des de les escoles i instituts protegim la fauna per millorar la biodiversitat urbana 
Foment del verd urbà
Ciència ciutadana a Barcelona
El tractament biològic contra les plagues del verd urbà
Comença l'eradicació progressiva del glifosat a la ciutat de Barcelona
L'Ajuntament instal·larà caixes niu per ratpenats als horts municipals

 

5528f8a40a92f4711a8b456a
53962bce0a92f4261f8b45ac
54468e780a92f4ae1f8b4568

Darreres Fotografies

Darrers Relats