Utilitzem galetes pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. 
Podeu obtenir més informació o bé conèixer com canviar la configuració del seu navegador.   Política de Cookies

Visita a l'edifici el dia 21 de juny del 2017 en relació a la setmana de l'Energia

22-06-2017
La visita es va fer a càrrec de Xavier Mallorquí (d'Harquitectes). L'edifici és patrimoni de Les Corts, conserva dues de les façanes de l'antiga fàbrica i ara té una forma d'edifici contemporani.

El dimecres 21 de juny es va fer una visita a les Cristalleries Planell dins les programades en la Setmana de l'energia del 2017.

La dimensió de l'antiga fàbrica era enorme, arribava quasi a l'avinguda Diagonal. Es van conservar  dues façanes, una d'elles és la que es troba al carrer d'Anglesola. Per l'ús que s'hi volia donar a aquest nou edifici, l'espai del que es disposava i el requeriment de conservar les façanes, es va optar per donar-li una estructura atípica. L'edifici reparteix el programa en quatre plantes que s'enretiren de la façana patrimonial sud, el pati cobert resultant permet comptabilitzar edificació i patrimoni millorant les condicions de llum natural dels espais d'aulari alhora que aporta un coixí tèrmic i acústic.

Es volia aconseguir que fos un edifici energèticament sostenible i reduir l'impacte ambiental que suposa fer servir sistemes de climatització convencionals per tal d'aconseguir una temperatura ideal tot l'any pels usuaris. I s'ha aconseguit  movent l'aire. A l'hivern cal controlar les pèrdues de calor per renovació captant l'aire net des del pati que actua com a recuperador natural. A l'estiu es tracta de dissipar movent el màxim volum d'aire possible i capturar aire des dels patis vegetals i ombrívols. Com era incompatible tenir finestres a banda i banda  per l'estructura atípica el que es va fer és construir les xemeneies solars que es troben a la part superior de l'edifici. Aquestes serveixen com a motor a través de l'efecte venturi, és a dir, ajuda a que l'aire circuli en vertical "estirat" (l'aire calent tendeix a pujar i l'aire nou només pot venir del subterrani que es troba més fresc). A més a més, l'edifici és molt màssic i dóna inèrcia: els materials tarden en escalfar-se i refredar-se. D'aquesta manera s'aconsegueix una temperatura constant.

En una de les façanes s'hi troba una porta que dóna accés al subterrani i s'aconsegueix l'entrada d'aire de l'exterior. En aquesta mateixa façana també s'hi observen uns totxos de vidre que permeten l'entrada de llum com es va poder observar des del passadís interior de la tercera planta. 

A cada aula s'hi troba com a mínim tantes finestres com portes hi hagin i un punt d'extracció per tal de que la circulació d'aire sigui l'adient.  A més a més també hi ha instal·lat un terra radiant que ajuda a la climatització de l'espai. La majoria de materials són de baix impacte ambiental, per exemple l'aïllament és de cel·lulosa i la pintura és d'origen mineral i deixa els porus oberts. Els materials no estan gaire tractats, d'aquesta manera s'aconsegueix conservar la porositat i regular la humitat de l'espai.


A nivell de clima consumeix 3-4 vegades menys que un edifici semblant. També hi ha plaques fotovoltaiques però no donen l'energia suficient ja que interessava més tenir les xemeneies per disminuir la demanda energètica. L'aigua de la pluja s'utilitza pel lavabo i per netejar. L'aigua que prové del lavabo s'utilitza per regar les plantes que es troben als patis interiors. A més també és un edifici adaptat que dota, d'entre altres elements, d'un bucle d'inducció magnètica que serveix pels que utilitzen audiòfons  escoltin millor.