Una nova vida per al plàstic a l’Ateneu de Fabricació

13-07-2018

Paulo Gómes ha aconseguit reutilitzar el plàstic amb materials assequibles

Paulo Gómes, professor a la Universitat Federal de Badia i a la Universitat Politècnica de Catalunya en la Càtedra Unesco de Sostenibilidad, ha fabricat una barra amb plàstics reciclats procedent de caixes de mantega i ampolles. L'estructura podria substituir en el futur a elements fets habitualment amb fusta o acer, com mobles o tanques.
 
Aquest professor d'universitat, Paulo Gómes, utilitza les seves estones lliures per dur a terme un projecte personal que consisteix en la reutilització de deixalles plàstiques amb materials de baix cost, és a dir amb tecnologies accessibles per a tots.
Als barris de Salvador de Badia, la ciutat natal de Paulo, s'utilitza molta fusta “tots els barris tenen un lloc on es descarreguen diàriament unes 8 tones” comenta Paulo. I què té a veure això amb el plàstic?: “El plàstic és com un recurs natural, com un arbre, està a tot arreu” afirma Paulo. La idea és que el plàstic reciclat sigui una alternativa a l'ús de la fusta.
 
El Projecte de Paulo s'inspira en Precious Plastic, una comunitat en la qual persones de diferents parts del món treballen per reutilitzar els plàstics que en l'actualitat s'acumulen i contaminen mars i oceans. Però els dissenys creats en la comunitat de Precious Plastic no són assequibles per a tothom pel seu elevat preu i per la complexitat tecnològica.
El seu objectiu és crear un projecte semblant al de Precious Plastic però amb tecnologies de baix cost, és a dir, crear prototips de màquines fàcils de dissenyar i amb materials a l'abast de tots. Des de l'Organització de Nacions Unides (ONU) s'adverteix que en el 2050 hi haurà més plàstics al mar que peixos. Aquest projecte dona una segona vida a aquest material, permet reutilitzar el plàstic i evitar que acabi als abocadors o al mar. Tal com afirmava Paulo, “la idea és tenir exemples perquè les persones vegin que és possible  que la ciutadania pugui fabricar els dissenys i reutilitzar el plàstic”.
 
L’Ateneu de Fabricació de La Fàbrica del Sol ha estat el lloc on Paulo ha dut a terme el seu projecte. Aquest espai de l'Ajuntament de Barcelona es dedica a la fabricació digital sostenible. Més concretament, a l’Ateneu es treballa per reciclar residus a nivell local, entre ells els plàstics, donant-li una segona vida als materials i construir productes o estris quotidians.
 

Darreres Fotografies

Darrers Relats