16-12-2015
El Program Escoles + sostenibles fa 15 anys. Conseqüència de la conferència de Rio de 1992 els estats van acordar plans de treball pel segle XXI. Aquest esquema es va repetir a totes les escales i d'aquí deriva l'Agenda 21 Escolar, ara Escoles + sostenibles.
Escoles + Sostenibles (abans Agenda 21 Escolar) és un programa pensat per facilitar la implicació dels centres educatius vers la sostenibilitat.
L'any 1992 va tenir lloc a Rio de Janeiro una Cimera de la Terra per afrontar problemes planetaris Els estats van acordar un pla de treball per al segle XXI: l'Agenda 21. Per fer realitat aquest projecte planetari cal «pensar globalment i actuar localment». Per això es va fer una crida a totes les ciutats perquè elaboressin la seva pròpia Agenda 21 Local. És per això que des de l'any 2001, l'Ajuntament de Barcelona anima a tota la comunitat educativa a fer les
Escoles + sostenibles, com a projecte d’educació, participació i implicació cívica. Una invitació que és alhora reconeixement, estímul i suport a la tasca que molts centres que ja fan educació ambiental i una nova oportunitat de reforçar els vincles entre
escola i ciutat. Enguany el programa ha fet 15 any i durant tot aquest temps, els centres participants han desenvolupat un ric ventall d’iniciatives de millora de la pròpia escola i de l’entorn. Cada any s’obre una nova convocatòria tant perquè els centres que ho desitgin puguin aprofundir el seu programa, com perquè nous centres l’iniciïn i s’enrolin també en aquest engrescador projecte col·lectiu.
Poden participar tots els centres d’educació infantil (0 a 6 anys), primària, secundària, estudis postobligatoris, cicles formatius, educació d’adults, centres especialitzats i/o d'educació adaptada de la ciutat de Barcelona.
Cada centre decideix el seu projecte sostenible, els col·lectius que hi participen, els aspectes a analitzar, l’ordre per fer-ho i el nombre i dimensió dels compromisos que adquireix. Això sí, tindrà en comú amb tot els altres el fet de ser:
- un procés participatiu
- de revisió dels plantejaments i pràctiques educatives
- i de compromís en accions de millora en relació a l’ambient i la sostenibilitat.
El programa ofereix als centres educatius:
- Un marc comú de treball per formar part d’un projecte col·lectiu
- Materials de suport amb orientacions pràctiques per a la realització del procés
- Propostes de treball i recursos específics
- Un Centre de Documentació d’Educació Ambiental amb materials informatius i recursos didàctics
- Un servei permanent d’informació telefònica i telemàtica
- Comunicació regular a través d’un butlletí electrònic quinzenal i del web del programa: www.bcn.cat/escolessostenibles
- Cursos, seminaris i tallers de formació per al professorat, AMPAs, monitors, etc.
- Assessorament tècnic i pedagògic, personalitzat i continuat
- Dinamització de grups de treball
- Suport tècnic i recursos de diferents instàncies municipals: Parcs i Jardins, Barcelona Neta, Agència d’Energia, Com Funciona…
- Seguiment del procés amb mecanismes per a l’intercanvi d’experiències
- Ajuts econòmics per als centres participants i escoles d’educació especial
- Formar part d’una xarxa de centres que inicien una segona etapa de participació després del 5è curs d’Escoles + Sostenibles
Només cal:
Explicar a la comunitat educativa del centre els objectius del programa Escoles + Sostenibles
Elaborar un projecte propi que, any rere any, introdueixi millores per a l'educació per la sostenibilitat
Obtenir el vistiplau de l’equip directiu i presentar el projecte en el termini establert en cada convocatòria