Primer cas a l'estat Espanyol de transmissió de malaltia tropical pel mosquit tigre

26-08-2015

El Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) ha demanant estar alerta davant possibles infeccions pel virus Chikungunya, que es transmet per mosquits, després del primer cas contret a l’estat Espanyol al juliol.

Sovint es detecten afectats per Chikungunya a Europa. Es tracta de persones que han viatjat a zones on la malaltia està implantada i venen contagiades, però el cas d’un valencià de Gandia és el primer d’infecció contret a la península Ibèrica. L’home va començar a presentar els símptomes el 7 de juliol quan es trobava de viatge a França des de feia 3 dies i no havia estat prèviament en cap zona endèmica. El període d'incubació del virus acostuma a ser d'entre quatre i set dies, de manera que es va determinar que el pacient s'havia infectat a la Comunitat Valenciana.

La Febre Chicungunya (CHIK) és una infecció vírica transmesa per la picada de mosquits de les espècies Aedes aegypti i Aedes albopictus. Del primer no es té constància de la seva presència a Europa, però el segon és l’anomenat mosquit tigre, que està present a la Comunitat Valenciana des del 2013.

A Europa el mosquit tigre es va observar per primera vegada al 1979 a Albània, sembla ser que procedent de la Xina. Va arribar a Itàlia des d’USA al 1990 i a la dècada dels 2000 va aparèixer a França, Bèlgica, Montenegro, Suïssa i Hongria. Es va detectar per primer cop l'agost de 2004 a Sant Cugat del Vallès des d’on es va estendre a la ciutat de Barcelona i les seves rodalies i segueix actualment la seva expansió per Catalunya i altres zones de la península Ibèrica, probablement viatjant dins els cotxes. Per això, amb coordinació amb el mossos d’esquadra, s’està fent un estudi sobre la seva presència als vehicles quan aquests són aturats per la policia. No es coneix amb exactitud com va arribar a Catalunya, però se sospita que va ser des d’Itàlia, on va causar el 2007 un brot de Chikungunya.

Un cop picat per un mosquit portador del virus, els símptomes apareixen de quatre a set dies després. La persona presenta dolors articulars, que és la característica principal d'aquesta malaltia, febre de més de 39ºC, mal de cap, mal d'esquena i erupcions a la pell. Es recomana a tots els viatgers que acudeixin ràpidament al metge en cas de presentar aquests símptomes i que informin del viatge a zones endèmiques.

No existeix tractament específic ni vacuna per aquesta malaltia. En la majoria dels pacients els símptomes desapareixen en una a tres setmanes. Es recomana repòs absolut, beure molta aigua i ús d’antitèrmics i antiinflamatoris.

Europa també s'ha convertit en una regió "vulnerable" a la transmissió autòctona del virus com a conseqüència d'aquests casos importats no detectats a temps en aquelles regions on el mosquit tigre s’ha establert.

L'únic mitjà efectiu de prevenció és a protegir-se contra les picades del mosquit.
 
Per evitar la seva propagació s'han d'eliminar els llocs de cria com recipients que puguin contenir aigua estancada; no acumular escombraries fora de contenidors tancats, tapar dipòsits d'aigua potable i canviar diàriament l'aigua de abeuradors i gerros.

Cal reforçar els sistemes de vigilància per detectar possibles zones amb presència d'aquests mosquits, comptar amb laboratoris preparats per a l'anàlisi de mostres i informar la població perquè alertin de possibles llocs de cria i es protegeixin davant picades.

El mosquit tigre és un vector potencial d’altres malalties molt més greus com el dengue, la febre groga i la febre del Nil, raó per la qual cal insistir en el seu control.

S’ha desenvolupat una aplicació per mòbils per informar de la presència de mosquit tigre anomenada Atrapa el tigre.

Des de La Fàbrica del Sol, un equipament d’educació ambiental de l’Ajuntament de Barcelona, dins del programa d'Activitats, es fan tallers sobre temes diversos relacionats amb el mosquit tigre. El proper serà l'11 de novembre, de les 18 a les 20 hores (Inscripcions a partir del 28 d'octubre a les 10 h).
 

Darreres Fotografies

Darrers Relats