Mapatge col·laboratiu a la Casa de l’Aigua de Trinitat Nova

16-09-2016

El passat dimarts 13 de setembre es va inaugurar l’exposició Camins de Natura, una nova oportunitat per gaudir-la i sobretot aprendre mentre caminen. Aquesta vegada però, el punt de trobada és la Casa de l’Aigua de Trinitat Nova, que ens convida a conèixer-la així com el territori que l’envolta.

El projecte “Camins de natura” neix d’una doble celebració, d’una banda els 40 anys del primer itinerari de natura a Catalunya (el bosc de Santiga a Barberà del Vallès) i d’un altre, els 30 anys de la fundació de la Societat Catalana d’Educació Ambiental (SCEA).  Després del seu èxit a la tardor del 2015 al Palau Robert amb 52 itineraris arreu del territori, ara recala al barri de Trinitat Nova (Nou Barris).

El punt neuràlgic de l’exposició serà la Casa de l’Aigua de Trinitat Nova, un equipament d’estil modernista que formava part de la gran infraestructura d’abastiment d’aigua a la ciutat. Aquests dipòsits van quedar obsolets davant el sistema de distribució d’aigües més modern de l’any 1989 i de seguida van caure en un període de degradació i atacs vandàlics. Després de la seva rehabilitació, la Casa de l’Aigua és avui un equipament cultural i cívic per al barri i està inclòs en el Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic del districte de Nou Barris. Si vols saber-ne més i conèixer tots els seus secrets hi hauran visites guiades tots els dissabtes a les 11h fins el 18 de desembre de 2016, el dia que finalitza l’exposició.

Com bé ja ens diu l’exposició, per poder entendre el territori és necessari caminar i conèixer l’entorn natural on vivim. Actualment, el voltant de la Casa de l’Aigua s’ha transformat i compta per exemple, amb una trentena de parcel·les recuperades per al conreu. Però el que realment és únic, és el seu enclavament, que ens convida a endinsar-nos a Collserola i alhora a mirar de ben a prop el Besòs. L’oferta de les diverses activitats a l’aire lliure us ajudaran a caminar per aquest territori per conèixer-lo i, sobretot, estimar-lo encara més. De forma conjunta, una d’aquestes activitats està programada amb el Mapa de Barcelona més Sostenible (Mapa B+S), una oportunitat única per visualitzar la contribució que cadascú de nosaltres aportem per millorar la nostra ciutat, des d’iniciatives petites incipients a grans projectes ja consolidats.

“Natura Urbana i sostenibilitat a Trinitat Nova” és el títol del mapatge col·laboratiu que es porta a terme durant aquestes setmanes. L’objectiu és adonar-se de la transformació de l’entorn, així com observar els racons de natura que passen desapercebuts o passejar pel voltant per identificar els blocs de pisos que aprofiten l’energia del sol. Per poder geolocalitzar llocs concrets de la ciutat que compleixin els criteris definits (que es materialitzen mitjançant icones), el MapaB+S empra la metodologia del mapatge col·laboratiu amb procediments de dinamització social. Per tant, consisteix a organitzar trobades entre ciutadans per elaborar mapes de recursos interessants des del punt de vista de la sostenibilitat, així com per dissenyar itineraris temàtics. Posteriorment aquest itinerari s’executa i es registra al web del MapaB+S perquè qualsevol persona que tingui interès el pugui fer quan vulgui. Actualment aquest mapatge col·laboratiu ja ha fet la seva primera trobada i properament es presentarà una proposta de punts d’interès a mapar per fer el primer itinerari el diumenge 2 d’octubre. Per tant, si vols saber com es fa un mapatge col·laboratiu, vols dir-hi la teva perquè ets un coneixedor del territori o vols formar part d’aquest itinerari, estàs convidat a participar-ne.

Recorda aquestes dates:
Dimarts 20 de setembre a les 18:30h - Trobada per proposar punts de mapatge i generar conjuntament un itinerari.
Diumenge 2 d’octubre, 13 de novembre i 4 de desembre a les 10:00h – Itinerari Natura Urbana i Sostenibilitat a Trinitat Nova, en el marc de l’exposició “Camins de Natura”. Inscripcions aquí
Dissabte 12 de Novembre a les 10:30h -  Taller col·laboratiu dels punts destacats de la Casa de l’Aigua. Organitzat per la FPRiC, més informació aquí.

Adreces d'interès:
Casa de l’Aigua de Trinitat Nova - C. Garbí 2, Barcelona-  casadelaiguadt8@bcn.cat
Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable - info@residusiconsum.org
Mapa B+S - lafabricadelsol@bcn.cat

Darreres Fotografies

Darrers Relats