Liquencity, projecte per conèixer què ens poden ensenyar els líquens sobre l'aire que respirem

11-07-2018

Alumnes de l’ESO i batxillerat de Madrid i Barcelona aprendran que els líquens són bons indicadors de la contaminació atmosfèrica.

Un bioindicador és una espècie, grup d'espècies o aspectes fisiològics, genètics, morfològics, comportamentals o ecològics que, pel fet de ser-hi present, donen informació de l'estat ecològic del lloc. Poden ser organismes de qualsevol grup taxonòmic dels quals es fa un seguiment o monitoratge.

Els líquens són excel·lents bioindicadors de la contaminació atmosfèrica. Per aquesta raó, amb l'eslògan "Cerca líquens urbanites i coneix la qualitat de l'aire de la teva ciutat", s´ha llençat el projecte LiquenCity. Està coordinat per GBIF Espanya, el CREAF, el Real Jardín Botánico (RJB-CSIC) de Madrid i l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), amb el suport de la Fundació Espanyola de Ciència i Tecnologia ( FECYT).

Estudis previs mostren que les afeccions respiratòries tenen una alta correlació amb la presència o absència de certes espècies de líquens a les ciutats. La població urbana no és conscient de la repercussió de la contaminació atmosfèrica sobre la salut i per això no s’entenen les mesures imposades per reduir-la. Segons es desprèn de l'últim estudi de la Càrrega Global de Malaltia (GBD), a l'any a Espanya es produeixen almenys 15.000 morts atribuïbles a la contaminació atmosfèrica.

Els objectius de LiquenCity són:
  • Aconseguir una participació de més de mil alumnes (30 grups).
  • Aprendre a identificar els líquens que creixen sobre els arbres.
  • Conèixer la seva sensibilitat a la contaminació, i com els barris amb menys morts per càncer de pulmó són els que tenen més diversitat de líquens.
  • Elaborar un mapa dels líquens de cada districte per conèixer quins són els agents contaminants presents.
  • Fomentar el coneixement, la presa de decisions i els canvis d’hàbits per solucionar el problema de la contaminació ambiental.
 
Per facilitar les tasques dels alumnes i docents es disposarà de:
  • La plataforma Natusfera  de ciència ciutadana i la seva app on experts en líquens validaran les fotografies pujades pels estudiants i ajudaran a confeccionar el mapa. Aquestes dades s’incorporaran a la Infraestructura Mundial d'Informació en Biodiversitat (GBIF, per les sigles en anglès) i seran de disposició pública.
  • Tallers, fitxes i manuals que es distribuiran entre els centres seleccionats repartits per cada districte de Madrid i Barcelona.
El projecte està dirigit principalment a: estudiants i educadors de Secundària i Batxillerat; associacions ciutadanes, especialment naturalistes, i particulars amb interès en el medi ambient i la salut. El mapa elaborat pels alumnes es completarà amb mostrejos sistemàtics mitjançant experts liquenòlegs que utilitzaran protocols estandarditzats a nivell europeu. El primer pas que s'està donant amb el projecte és la selecció dels centres educatius perquè amb l'inici del curs escolar 2018-19 comencin a treballar-hi. Per a això s'ha remès una carta de presentació i les línies generals del projecte a professorat de Madrid i Barcelona.

Més informació,
Vols saber quins líquens pots trobar al teu institut i ciutat? Apunta’t al LiquenCity!
El projecte LiquenCity busca centres educatius per trobar líquens i relacionar-los amb la qualitat de l’aire

En el Mapa
Articles de ciència ciutadana
Articles sobre contaminació atmosfèrica

 

Darreres Fotografies

Darrers Relats