Utilitzem galetes pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. 
Podeu obtenir més informació o bé conèixer com canviar la configuració del seu navegador.   Política de Cookies

Guia per l'urbanita sostenible: menjar menys carn per no socarrimar-nos

17-08-2018

Els humans condicionem la vida en la Terra. Numèricament són el 0,01% dels éssers vius, però suposen el 36% del que pesen tots els mamífers i el bestiar el 60%.

El nostre estil de vida condiciona la distribució dels organismes al món, el paisatge, el consum de recursos i inclús el clima. Caldria repensar quin món volem i què hauríem de fer per aconseguir-ho.
 
 Efectes sobre els altres organismes
 Els 7.600 milions de persones són només el 0,01% de tots els éssers vius.
 
La humanitat ha causat la pèrdua del 83% dels mamífers salvatges i la meitat de plantes. Estem a la sisena extinció massiva de la vida, i es creu que s'han perdut la meitat dels animals en els últims 50 anys.
Els humans són extremadament eficients a l'hora d'explotar els recursos naturals i han sacrificat i eradicat mamífers salvatges per menjar o plaer en pràcticament tots els continents.
 
Els ocells de granja acumulen el 70% de la biomassa (pes) de totes les aus del món. En el cas dels mamífers el 60% correspon als ramats (principalment bovins i porcs), el 36% als humans i només el 4% són espècies salvatges. El 2014, només a Espanya hi havia 29,2 milions de porcs censats, un milió més que l'any anterior.
 
Es parla d’una nova era geològica: l'antropocè. Un marcador suggerit per a aquest canvi són els ossos de pollastre domèstic, ara omnipresent a tot el món.
 
Efectes sobre el clima
El canvi climàtic és conseqüència de l’augment d’emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH). La llum del Sol travessa l’atmosfera i arriba a la superfície de la Terra. Quan es reflecteix és capturada en forma de calor per aquests gasos, que no permeten que escapi a l’espai exterior. Quan més GEH hi hagi més calor quedarà atrapat.
La producció d'electricitat, transport, indústria i desforestació són els principals causants. L'agricultura i la ramaderia és la major font de CH4 i N2O. L’origen són la fermentació dels fems, el sistema digestiu dels remugants i l'ús de fertilitzants nitrogenats. Segons la FAO, un 30% de les emissions de GEH s'originen en l'agricultura, i entre un 60 i un 80% d'aquestes en la ramaderia.

Reduir el consum de carn i productes lactis és la mesura més important per reduir l'impacte del canvi climàtic sobre el nostre planeta i millorar la nostra salut.

Efectes sobre el paisatge
La ramaderia, especialment la intensiva, ocupa aproximadament el 70% de les terres dedicades a l'agricultura i consumeixen un 35% de la producció mundial de cereals i llegums.
Però no tota la ramaderia és igual d’impactant. La ramaderia extensiva conserva ecosistemes com les deveses o els prats alpins, ajuden a prevenir incendis i incrementen la biodiversitat.
 
La carn i els productes lactis aporten només un 18% de les calories i un 37% de les proteïnes però són responsables d'un 90% de la escassetat d'aigua.
 
Efectes sobre la salut
L'excés de consum de productes d’origen animal caracteritza la dieta occidental. Hi ha evidència científica que comporta un major risc d'obesitat, diabetis de tipus 2, malalties cardiovasculars, de còlon i recte i probablement esòfag, estómac i mama.

Propostes fiscals per revertir aquesta situació
La OMS posa l'exemple de l'impost a les begudes ensucrades (que ha tingut èxit a Catalunya), per reduir el seu consum. El potencial efecte d’impostos a aliments molt rics en greixos saturats, àcids grassos trans, sal i els subsidis per a fruites fresques i vegetals seria una bona eina. L'augment dels preus beneficiaran principalment a poblacions més vulnerables, de més baix poder adquisitiu i més joves, i amb major risc d'obesitat.
 
Un impost del 40% a la carn i del 20% a la llet reduiria les emissions de GEH i salvaria mig milió de vides, per una dieta més saludable, especialment a Europa, EUA, Austràlia i Xina.
 
Més informació:
¿Un impuesto a las carnes rojas para disminuir su consumo?
Humans just 0.01% of all life but have destroyed 83% of wild mammals – study
En España ya hay más cerdos que personas

En el Mapa:
El panga, un peix molt polèmic
Pastors a Barcelona?
Llegums per a un futur millor
Efectes climàtics de tenir mascotes
Espanya, junts pel clima
Indicadors de Sostenibilitat del 2016

 

5528f8a40a92f4711a8b456a
53962bce0a92f4261f8b45ac
54468e780a92f4ae1f8b4568

Darreres Fotografies

Darrers Relats