Gaudir de l’ombra: els parcs de la ciutat

28-07-2016

Els parcs històrics donen patrimoni, els temàtics espècies, els urbans esbarjo, els forestals boscos i els de biodiversitat fauna i flora.

Entrar en un parc és accedir a la natura dins la ciutat. Tot i que no són els únics llocs verds tenen una importància cabdal per tots els serveis que proporcionen (espai de relació, oci, esport i cultura; control de la contaminació; temperament climàtic; biodiversitat; paisatge...).

Barcelona compta amb una extensa xarxa de parcs que va créixer sobretot amb les grans renovacions urbanístiques de finals del segle XX i principis del XXI. La cultura, la història i l'art els fan molt valuosos com el Parc Güell i els jardins de la Universitat de Barcelona.
Els parcs es divideixen en històrics, temàtics, urbans i forestals. Cada tipologia té una funció i equipaments i serveis segons els seus usos específics.

Parcs i jardins històrics
Molts tenen origen en jardins del segle XVIII, i la majoria van ser construïts o modificats entre mitjans del segle XIX i la primera meitat del segle XX. Són una part molt important del patrimoni en ser espai verd i element viu del seu passat històric i cultural. Solen tenir un gran valor botànic pels exemplars d'arbres, de dimensions i edat excepcionals, exemples el Parc del Laberint d'Horta, els Jardins de Can Sentmenat i els Jardins del Palau de Pedralbes.
La necessitat de preservar-los condiciona que a l'interior molts cops no hi hagi molts equipaments ni serveis. Són, doncs, llocs sobretot de passeig i d'estada.

Parcs i jardins temàtics
Són espais verds dedicats espècies o grups botànics pel seu coneixement per la qual cosa tampoc disposen de gaires equipaments ni de serveis. En són un bon exemple: el Roserar de Cervantes, els Jardins de Mossèn Cinto Verdaguer, dedicats a les plantes bulboses, rizomatoses i aquàtiques, i els Jardins de Mossèn Costa i Llobera, dedicats a les espècies cactàcies i suculentes.

Parcs i jardins urbans
Constitueixen els llocs d'esbarjo per excel·lència en contacte amb la molt propers als ciutadans. Es construeixen a partir de mitjan segle XX i actualment són una part essencial dels plans urbanístics. Són els més nombrosos i disposen d'equipaments i de serveis per a totes les franges de població, infants, gent gran, per a la pràctica d'esports, zones de pícnic, etc.
La vegetació respon a aquests usos, amb arbres d'ombra, tanques arbustives que delimiten els diferents usos. Són espais polivalents com el Parc de Diagonal Mar, el Parc de la Trinitat, el Parc de l'Espanya Industrial i els Jardins de Joan Brossa.

Parcs forestals
Els parcs forestals, sovint entre la ciutat i el seu entorn no urbà, són fruit de la penetració de la serra de Collserola en la trama urbana o parcs a la falda de la muntanya de Montjuïc.
Acostumen a ser de grans dimensions i vegetació forestal, mediterrània (boscos amb pins, alzines i un sotabosc riquíssim, tot i que moltes vegades també amb espècies exòtiques introduïdes amb criteris jardiners.
Són llocs plens de camins, per fer-hi esport, perquè hi juguin els gossos, per anar-hi a passar el dia o a berenar en les àrees de pícnic, per gaudir des dels miradors amb vistes de la ciutat. En són bons exemples el Parc del Guinardó, el Parc del Turó de la Peira i el Mirador del Migdia.

Jardins per a la biodiversitat
Els jardins per a la biodiversitat són espais dedicats a la flora i la fauna mitjançant plantacions i la creació de refugis, que atrauen ocells, papallones i altra fauna beneficiosa. Contenen combinacions d’arbres, arbustos i herbes, plantats en un sòl ric en matèria orgànica i fauna edàfica. Flors que atrauen insectes pol·linitzadors, i fruits que nodreixen els ocells, especialment a l’hivern. Pedres i troncs agrupats acullen insectes i sargantanes i en algun d’aquests espais s’hi troben els anomenats hotels per a la biodiversitat, que ofereixen llocs de nidificació especialment per a les abelles.

Si no saps per on començar et proposem aquest Itinerari

Altres notícies relacionades:
Els serveis ambientals que ens aporten els espais verds urbans de l'Àrea Metropololitana de Barcelona
Els espais verds milloren el desenvolupament cognitiu dels infants

Darreres Fotografies

Darrers Relats