Fauna vertebrada associada als edificis

05-03-2018

Als edificis de la ciutat es poden trobar espècies de rèptils, ocells i mamífers. A l'hora de rehabilitar-los s'ha de tenir en compte aquesta interessant fauna urbana.

A Barcelona crien diverses espècies de vertebrats als edificis. És el cas de dragonets comú i rosat, gavià argentat, colom roquer, falciot negre i ballester, puput, xoriguer, falcó pelegrí, gralla, oreneta comuna i cuablanca, estornell vulgar i negre, papamosques gris, cotxa fumada, merla blava i pardal comú i xarrec, sense oblidar ratpenat comú, ratpenat de vores clares, ratpenat soprano, ratpenat dels graners i ratpenat cuallarg. Menys habitual a les construccions, donat que acostumen a criar en forats d'arbres, poden ser algunes mallerengues, mussol comú, xot, gamarús o cotorra de Kramer. De tots aquests només les orenetes es construeixen el niu, la majoria dels restants aprofita forats, escletxes, sortints protegits, etc. en falsos sostres, mitgeres, forats de ventilació, caixes de persianes... La mida de l'entrada determina quines espècies s'hi poden instal·lar. Forats de 7-8 centímetres de diàmetre impediran que els coloms hi entrin, però no a la majoria de les espècies interessants, detall a tenir en compte en rehabilitar edificis.

Orenetes, falciots, ratpenats, pardals, ocells insectívors i dragonets capturen ingents quantitats d'insectes. Tots han patit una davallada poblacional molt intensa últimament per causes diverses com contaminació, pesticides i pèrdua de llocs de cria. Estan protegits per la llei ells i els seu nius sota multes de fins 200.000€. Les noves edificacions sovint no ofereixen refugis doncs els seus acabats són hermètics. Especialment greu són els grans finestrals, que no només no els permeten instal·lar-s'hi, sinó que constitueixen trampes mortals contra les que xoquen els ocells en ser totalment invisibles per ells.

A nivell de Catalunya les poblacions de Barcelona de ballester i gralla són significatives malgrat ser espècies no amenaçades a escala europea. Fa poc s'ha descobert el falciot pàl·lid com nidificant al port i podria ser-hi present a altres edificis com fa a altres ciutats de la Península, però la semblança amb el falciot negre i la poca experiència amb l'espècie dels observadors locals podrien infravalorar la seva presència.

Entre els ocells que crien habitualment a edificis de Barcelona destaquen quan a prioritats de conservació el falcó pelegrí, el pardal comú i el ballester. El primer pel seu grau d'amenaça a nivell europeu, el segon per la devallada important de les seves poblacions arreu i el tercer per la importància de la població catalana i barcelonina en el context europeu.

El cas del falcó pelegrí és especial. Hi ha un projecte de reintroducció des de 1999. En aquest cas se'ls subministren caixes niu específiques als llocs on es veu que tenen retirada. S'han establert tres parelles a Barcelona, Sagrada Família, port i penya-segat de Montjuïc. Una ho va intentar a la Torre Catalunya, però es van col·locar dispositius antiocells expressament per dissuadir-la.

Més informació:
Els espais urbans: Manual de gestió d'hàbitats per a la fauna vertebrada
Biodiversitat Urbana de Barcelona - Altres Aus
Presentació de l'Atles d'ocells nidificants de Barcelona
SEO/BirdLife recuerda que es ilegal destruir nidos de golondrinas, aviones o vencejos
Preservació de la fauna que habita en els edificis
Projecte orenetes
Obres en façanes: l'amenaça constant a l'oreneta cuablanca
BCN ajuda a rehabilitar edificis si es conserven els nius d'ocells
Uno de los hoteles más altos de Barcelona ahuyenta a los halcones con pinchos
Què fem amb les cotorres?
Control ètic de les poblacions de coloms a Barcelona
El pardal comú, ocell de l'any del 2016



 

Darreres Fotografies

Darrers Relats