Demanem Una Catalunya sense plàstic

19-07-2018

En el Dia Internacional Lliure de Bosses de Plàstic, Organitzacions no governamentals a Catalunya s'uneixen demanant: Una Catalunya sense plàstic



Les organitzacions sota signants sol·liciten al Govern central i a la Generalitat de Catalunya una acció contundent davant la contaminació derivada dels productes plàstics d'un sol ús - la bossa de plàstic és el símbol emblemàtic de la cultura d'un sol ús.
 
1. 
Per a la reducció efectiva de les bosses de plàstic, s’han d’establir els recursos econòmics i humans suficients i necessaris per al compliment real dels instruments legislatius Llei 5/2017 i Reial decret 293/2018. Assegurant, per tant, la correcta aplicació al terreny dels requeriments a través del seguiment i eventual aplicació del règim sancionador quan sigui necessari. 
A dia d'avui, en relació a l'aplicació de la llei 5/2017, es troben establiments comercials que no apliquen correctament la normativa o demostren un desconeixement de l'existència de la mateixa.
 
2. Que es prohibeixi la distribució de les bosses de plàstic amb components que afecten negativament l'entorn com: les bosses de plàstic oxodegradables, presents als comerços fins al 2020 a raó del RD 293/2018, i plàstic biodegradables, aquestes últimes permeses en el marc del Reial decret 293/2018 també després del 2021. 
 
Els plàstics com a tals no poden ser biodegradables, com bé s'estableix en la norma europea vigent EN 13432:2000, resulten ser “compostables i biodegradables” en particulars condicions industrials i molt difícilment en condicions naturals, sent per tant falses solucions que poden conduir al consumidor en l'error.
 
3. Que s'incloguin mesures urgents per restringir i reduir la producció i l'ús d'envasos de plàstic d'un sol ús (envasos, ampolles, càpsules de cafè, canyetes, tovalloletes…), permetent així l'alineament amb l'Estratègia Europea sobre plàstic, tal com es va indicar en el comunicat del 28 de maig de 2018 en el qual s'expressen els compromisos necessaris per a la reducció dels residus plàstic en rius i mars.
 
4. Que les empreses de distribució eliminin els envasos de plàstic innecessaris, proporcionin alternatives sostenibles a les persones consumidores i fomentin la venda a granel i els envasos retornables.
 
5. Que s'implantin els sistemes de retorn d'envasos per eliminar el seu abandonament, permetent millorar els resultats de gestió augmentant els nivells de recollida selectiva i la qualitat del material recuperat. Facilitar la recuperació dels envasos reutilitzables, i contribuir d'aquesta forma a implantar una Economia Circular real i efectiva a Catalunya.
 
6. Que les administracions competents uneixin esforços, actuant en tots els àmbits possibles – prevenció, conscienciació i millora de processos de gestió – abans que la degradació i contaminació per plàstics del nostre mar sigui irreversible.
 
7. Que es creïn instruments per a l'acompanyament de les administracions municipals, impulsant la correcta aplicació de la normativa a nivell local i recolzant amb eines de comunicació i informació als sectors afectats.
 
8. Que s'impulsin campanyes d’informació per a la ciutadania sobre les restriccions, els terminis d'aplicació i les potencials alternatives en el marc dels programes 2019, 2020 i 2021. Aportant recursos econòmics als programes de finançament destinats a l'educació i voluntariat ambiental i la temàtica específica dels residus marins. La integració de la Llei 5/2107 en tots els comerços de Catalunya no ha estat homogènia a causa de factors atribuïbles a la desinformació.

Entitats impulsores
 
SURFRIDER FOUNDATION EUROPE – DELEGACIÓN ESPAÑA
REZERO – FUNDACIÓ PER A LA PREVENCIÓ DE RESIDUS I CONSUM
DRAPART
VIDAS SOSTENIBLES
POSIDONIA GREEN PROJECT
ZERO WASTE BCN
ECOCOSMOPOLITA
ECOUNION
ZERO WASTE BARCELONA NETWORK
OPCIONS
YOUTUBA
NO MÁS COLILLAS EN EL SUELO
RETORNA
PROARTSO
  

Darreres Fotografies

Darrers Relats