This site uses our own and third party cookies to improve our services. If you continue to browse, consider accepting its use. 
You can get more information or how to change your browser settings.   Cookies Policy

Liquencity, projecte per conèixer què ens poden ensenyar els líquens sobre l'aire que respirem

11-07-2018

Alumnes de l’ESO i batxillerat de Madrid i Barcelona aprendran que els líquens són bons indicadors de la contaminació atmosfèrica.

Un bioindicador és una espècie, grup d'espècies o aspectes fisiològics, genètics, morfològics, comportamentals o ecològics que, pel fet de ser-hi present, donen informació de l'estat ecològic del lloc. Poden ser organismes de qualsevol grup taxonòmic dels quals es fa un seguiment o monitoratge.

Els líquens són excel·lents bioindicadors de la contaminació atmosfèrica. Per aquesta raó, amb l'eslògan "Cerca líquens urbanites i coneix la qualitat de l'aire de la teva ciutat", s´ha llençat el projecte LiquenCity. Està coordinat per GBIF Espanya, el CREAF, el Real Jardín Botánico (RJB-CSIC) de Madrid i l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), amb el suport de la Fundació Espanyola de Ciència i Tecnologia ( FECYT).

Estudis previs mostren que les afeccions respiratòries tenen una alta correlació amb la presència o absència de certes espècies de líquens a les ciutats. La població urbana no és conscient de la repercussió de la contaminació atmosfèrica sobre la salut i per això no s’entenen les mesures imposades per reduir-la. Segons es desprèn de l'últim estudi de la Càrrega Global de Malaltia (GBD), a l'any a Espanya es produeixen almenys 15.000 morts atribuïbles a la contaminació atmosfèrica.

Els objectius de LiquenCity són:
  • Aconseguir una participació de més de mil alumnes (30 grups).
  • Aprendre a identificar els líquens que creixen sobre els arbres.
  • Conèixer la seva sensibilitat a la contaminació, i com els barris amb menys morts per càncer de pulmó són els que tenen més diversitat de líquens.
  • Elaborar un mapa dels líquens de cada districte per conèixer quins són els agents contaminants presents.
  • Fomentar el coneixement, la presa de decisions i els canvis d’hàbits per solucionar el problema de la contaminació ambiental.
 
Per facilitar les tasques dels alumnes i docents es disposarà de:
  • La plataforma Natusfera  de ciència ciutadana i la seva app on experts en líquens validaran les fotografies pujades pels estudiants i ajudaran a confeccionar el mapa. Aquestes dades s’incorporaran a la Infraestructura Mundial d'Informació en Biodiversitat (GBIF, per les sigles en anglès) i seran de disposició pública.
  • Tallers, fitxes i manuals que es distribuiran entre els centres seleccionats repartits per cada districte de Madrid i Barcelona.
El projecte està dirigit principalment a: estudiants i educadors de Secundària i Batxillerat; associacions ciutadanes, especialment naturalistes, i particulars amb interès en el medi ambient i la salut. El mapa elaborat pels alumnes es completarà amb mostrejos sistemàtics mitjançant experts liquenòlegs que utilitzaran protocols estandarditzats a nivell europeu. El primer pas que s'està donant amb el projecte és la selecció dels centres educatius perquè amb l'inici del curs escolar 2018-19 comencin a treballar-hi. Per a això s'ha remès una carta de presentació i les línies generals del projecte a professorat de Madrid i Barcelona.

Més informació,
Vols saber quins líquens pots trobar al teu institut i ciutat? Apunta’t al LiquenCity!
El projecte LiquenCity busca centres educatius per trobar líquens i relacionar-los amb la qualitat de l’aire

En el Mapa
Articles de ciència ciutadana
Articles sobre contaminació atmosfèrica

 

5528f8a40a92f4711a8b456a
53962bce0a92f4261f8b45ac
54468e780a92f4ae1f8b4568

Latest Pictures

Recent Stories